Gisteren trapte Extinction Rebellion (XR) in Den Haag de rebelliemaand september af met acties en de eis: lobby eruit, burgers erin! Samen met Fridays for Future (FFF) en Jongeren Milieu Actief (JMA) voerden de klimaatgroepen actie om de invloed van grote bedrijven op het klimaatbeleid te beëindigen. In plaats van bedrijven die aan tafel zitten om mee te praten over klimaatbeleid moet er volgens de actiegroepen een burgerberaad voor het klimaat worden ingesteld. Lobby eruit: burgers erin!

Gezien de kwalijke rol van bedrijven als Shell die decennia lang het publiek hebben misleid over klimaatverandering is transparantie over de lobby van Shell niet meer voldoende. Lobbywatch NL leden Transnational Institute (TNI) en Milieudefensie steunen de eis van XR, FFF en JMA voor fossiele vrije politiek, die sinds vorig jaar ook geëist worden door een Europese coalitie van 200 maatschappelijke organisaties. Niels Jongerius van TNI: ‘De bewijzen van de kwalijke rol van Shell in het misleiden van het maatschappelijk debat over klimaatverandering stapelen zich op. Net als de rol van de tabaksindustrie in het verleden komt er een moment dat we moeten zeggen dat Shell niet meer aan tafel hoort om over het oplossingen van het klimaatverandering mee te praten. De vraag is niet meer of dat gebeurt maar wanneer.’

Meer lezen over de relatie van Shell en de overheid:

https://www.ftm.nl/dossier/shell-papers

Over de campagne ‘Fossil Free Politics’ kun je hier meer vinden:

https://corporateeurope.org/en/fossilfreepolitics

En de Rebelliemaand van XR zal de komende periode nog vaker actievoeren tegen de fossiele lobby. Meer over die acties vindt je hier:

https://extinctionrebellion.nl/extinction-rebellion-eist-burgerberaad-en-springt-in-de-hofvijver/